Deposito sparen Internetsparen
ga naar de hoofdpagina van spaarrente-internetsparen
 

Spaarrente ontwikkeling


Op het moment dat u geld op een spaarrekening stort, leent u eigenlijk geld aan de betreffende spaarbank. De bank kan uw spaargeld gebruiken om leningen te verstrekken of om te investeren in andere activiteiten. Uiteraard bepaalt een spaarbank zelf de hoogte van de spaarvergoeding die geboden wordt op de verschillende spaarrekeningen. Zoals u kunt zien op deze site, bestaan er hierbij enorme verschillen tussen de verschillende spaarbanken. Toch wordt de rentevergoeding niet zo maar bepaald. De hoogte van de geboden rente is onder andere afhankelijk van de inflatie, het risico en de marge voor geleverde diensten. Bij het bepalen van de spaarrente letten banken scherp op de hoogte van de rente die banken onderling aan elkaar doorberekenen bij het (uit)lenen van geld. De ontwikkeling van de spaarrente kan daarom niet los worden gezien van de ontwikkeling van deze marktrente.

Euribor

De belangrijkste marktrente in Europa is Euribor. Euribor is de rente waartegen een groot aantal Europese banken kortlopende leningen aan elkaar verstrekt. Banken die geld lenen van andere banken, kunnen dit geld weer gebruiken om uit te lenen aan anderen. Euribor is dus eigenlijk een soort inkoopprijs die een bank betaalt aan een andere bank voor kortlopende leningen. De hoogte van het Euribor tarief en de geboden spaarrente hebben een sterk verband aangezien banken de keuze hebben of ze geld lenen van andere banken of dat ze geld lenen van spaarders. Euribor blijkt daarom een goede indicator te zijn voor de richting van de spaartarieven. Hierbij geldt vaak dat spaarbanken met vertraging reageren op eventuele wijzigingen in de Euribor rente. Op het moment dat de Euribor tarieven sterk stijgen, dan duurt het vaak even voordat de spaarbanken volgen met renteverhogingen op hun spaarrekeningen.

Om de ontwikkeling van de spaarrente te kunnen voorspellen, is het daarom interessant om de ontwikkeling van de Euribor rente te bekijken. Om u hierbij te helpen, tonen wij u aan de rechterkant een tabel met de meest actuele euribor tarieven. In de grafieken hieronder ziet u de historische ontwikkeling van de 3 maands Euribor tarieven.

3 maands euribor - laatste jaar

3 maands euribor - volledige looptijd

3 maands euribor 1 jaar 3 maands euribor volledige looptijd

Wilt u meer weten over Euribor, klik dan hier. Waar de Euribor rente een belangrijke Europese interbancaire marktrente is voor leningen in Euroís, is de LIBOR rente een zeer belangrijke internationale marktrente voor leningen in een tiental valutaís waaronder de Amerikaanse dollar, de Britse pond en de Japanse Yen. Klik hier indien u op zoek bent naar actuele LIBOR rentetarieven.
Actuele Euribor tarieven
periode 29-01-2024 26-01-2024 25-01-2024
1 maands 3,853% 3,871% 3,868%
3 maands 3,912% 3,887% 3,925%
6 maands 3,866% 3,873% 3,911%
12 maands 3,582% 3,597% 3,662%
Top 10 spaarrente internetsparen
Yapi Kredi 2,60%  
Lloyds Bank 2,50%  
Anadolubank 2,30%  
DHB Bank 2,30%  
LeasePlan Bank 2,22%  
Argenta 2,15%  
NIBC 2,00%  
Knab 2,00%  
Credit Europe Bank 1,77%  
GarantiBank 1,75%  
rente per: 17-06-2024